Skip to content
I Stadshallen i Lund träffar vi Oscar Björkqvist, elektriker på Elfast, för en kort intervju om hans vägval och yrke.
  • Nyheter
-

21 november 2022 9:59

Välj ett framtidsyrke – elektriker!

I vår serie ”Välj ett framtidsyrke!” intervjuar vi medarbetare och nyanställda för att berätta om utbildningar och vägval som leder fram till ett framtidsyrke. Vi har tidigare berättat om kyltekniker. Nu lägger vi fokus på elektriker. I Stadshallen i Lund träffar vi Oscar Björkqvist, elektriker på Elfast som anställdes i juni, för en kort intervju om hans vägval och yrke. Oscar valde en ETG utbildning som ställer högre krav, men ger flera fördelar.

Oscar Björkqvist valde en ETG utbildning till elektriker på Universitetsholmens Gymnasium i Malmö, en linje som ställer högre krav på betyg, prov och motivation, men i gengäld flyter utbildningen på fortare jämfört med en ordinarie utbildning på El- och energiprogrammet. Lärlingstiden är ett halvår i stället för ett år och det går lite fortare att komma upp i lön.

ETG är en kvalitetssäkrad utbildning och ett modernt koncept för att bedriva yrkesutbildning inom elteknik och automation. Konceptet möjliggör att eleven efter avslutad utbildning får ett ECY-certifikat och direkt kan ta anställning som förstaårsmontör.

Oscar är född och uppvuxen i Malmö, Limhamn, och fick tidigt följa med sin pappa ut på olika poolbyggen. Hans pappa är egen företagare. Vi ställde några frågor till Oscar om hans vägval och yrke.

Varför valde du att bli elektriker?
– Egentligen valde jag mellan snickare, rörläggare och elektriker och praktiserade inom både rörläggeri och el på högstadiet. Varför valet blev elektriker var för att jag tyckte det var kul att tänka på kopplingar, att planera och lägga upp jobben och samtidigt få det snyggt. Elektriker är ett kreativt yrke och jag har öga för det konstnärliga. Jag tycker även om att felsöka och använda hjärnan.

Har du några förebilder som haft betydelse i ditt vägval?
– Min pappa har hjälpt mig i mina vägval. Han har ställt krav och lärt mig att aldrig stå still, att alltid göra något. Finns det inget att göra – sopa. Det är viktigt att jobba på och ha en god arbetsmoral. Det lärde jag mig tidigt när jag följde med honom på hans jobb.

Hur gick det till när du fick en lärlingsplats?
– Jag gick via kontakter och var på två ställen.

Vilken typ av jobb arbetar du med idag?
– Jag drar kabel, installerar vägguttag och jobbar även med centraler, sätter ström och testar allting. Felsökning och åtgärd inom service är en annan del. Just nu arbetar jag med el inom entreprenad på Stadshallen i Lund där vi färdigställer en större ombyggnation.

Hur upplever du jämställdheten?
– Den är bra tycker jag, vi har en bra sammanhållning allihop och lika värde.

Vad vill du göra i framtiden?
– Det finns flera roller jag kan tänka mig, som projektledare eller arbetsledare, kanske även att starta eget.

Det råder brist på tekniker och hantverkare på arbetsmarknaden och elektriker är ett av våra framtidsyrken. Följ länkarna och läs mer om ETG och olika utbildningar inom elteknik.

Elfast ingår i Climat80 Gruppen som är en del av ARE-koncernen.

I ARE Sverige ingår Kungälvs Rörläggeri och Inter El samt Climat80 Gruppen som omfattar Climat80, Climat80 Entreprenad, Elfast, Klimatkyl, Lunds Värme & Sanitet och Stjernfeldts VVS. ARE Sverige är en del av det finska familjeföretaget ARE som har över 100 års erfarenhet inom bygg- och installationsbranschen. ARE som fastighetspartner utvecklar lösningar och erbjuder tjänster under hela fastighetens livscykel. Totalt har koncernen 3 300 anställda i Sverige och Finland och en total omsättning på cirka 5 miljarder svenska kronor. ARE Group är en del av Conficap-koncernen.